Cern’deki Çalışmalar Artık Açık Erişimde

İsviçre’de yerin 100 metre aşağısında ve 27 kmlik tünelden oluşan laboratuvar yıllardır adından sıkça bahsettiriyor. Fizik alanında dünyanın en derin çalışmalarının yapıldığı bu servis artık açık erişimde.

Cern labaratuvar yerleşimi

Dünya’da büyük yankı uyandıran buluşların yapıldığı bu serviste Büyük Hadron Çarpıştırıcısı kullanılarak oluşturulan yapay karadelik ve solucan delikleri sayesinde evrenin bilinmeyenleri aydınlığa kavuşturuyor. Bu serviste uzun yıllar boyu yapılan araştırmalar gizli tutuluyordu. Hatta bulunan Tanrı parçacığı konusunda dahi araştırmacılar ön bilgi vermekten öteye gitmemişlerdi.

Şimdi ise yeni bir kararla serviste yapılan çalışmalar artık açık erişime sunulmuş durumda. Bu konuda 300 TB ’lik bir bilgi paylaşımında bulunan servis, bu bilgileri internet sitesi üzerinden paylaşıyor.

büyük hadron çarpıştırıcısı

Fakat bu bilgilere erişebilmek için bilgisayarınızın Scientific Linux 6 işletim sistemine sahip olması gerekiyor. Ayrıca hem verilere hem de sanal makinaya erişim sağlayabilmek için de sitede belirtilen CMS yazılımını indirmeniz gerekmekte. Tabi bu işlemleri yapabilmek ve verilere ulaşabilmek için de İngilizcenizin iyi düzeyde olması gerekiyor. Zira servisin internet sitesi ve paylaştığı tüm veriler tek dilde sunulmuş. Eğer sizde bu serviste yapılan çalışmaları merak ediyor ve incelemek istiyorsanız opendatacern internet adresine tıklayarak ulaşabilirsiniz. Ayrıca verilere erişim için gerekli olan yazılımın adresi de aşağıda yer almaktadır.

Getting started with CMS 2011 data

Yazar

Meraklı, uzay hayranı, teknoloji takipçisi, haritacı, sürekli farklı arayışları olan biri :)

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok